martes, 17 de julio de 2018

Premis de la delegació de Castelló i València de la SEEC



Acte d'entrega de premis. E.V. 

MARCO ANTONIO CORONEL | EL MUNDO
15 de julio de 2018

El món occidental voga oscil·lant entre la globalització i el particularisme. Així, de vegades, es recorre a categories universals per a emmarcar allò divers en un mosaic de tessel·les perfectament encaixades. En altres ocasions, el mosaic esclata en el confinament inalterable de les identitats, que acaben esdevenint un hiat estèril i un discurs autoreferencial.

Enmig d'eixes sacsades, no resulta superflu recordar que també hi ha un espai intersticial on les singularitats coexistixen en un diàleg fecund sense autocomplaença. En eixe espai les diferents particularitats se reelaboren mirant-se les cares més que els melics, és a dir, influint-se mutuament i projectant-se en una sort de mestissatge pròdig.

Eixe espai del mig és la cultura clàssica, que permet reconéixer allò propi en la constel·lació del comú i promoure allò comú des del llit de l'herència guardada. La cultura clàssica és el fontanar que fa possible la diferència i, alhora, el llac que unix tots els corrents en una prodigiosa font que, incansablement i sense caducitat, amera totes les terres i tots els éssers.

Posar en relleu este llegat és la comesa de la Societat Espanyola d'Estudis Clàssics i, per això, la seua delegació de Castelló i València acaba de lliurar els premis Món Clàssic i Ars Brevis, que reconeixen a les persones i entitats que han sobreeixit en mostrar la vitalitat actual de les cultures grega i romana. En concret, el Premi Món Clàssic ha estat atorgat a la catedràtica d'institut Mercedes Madrid Navarro i a l'Associació Ludere et Discere, mentre que el Premi Ars Brevis ha recaigut sobre l'actor castellonenc Jordi Ballester.

Mercedes Madrid és una reconeguda professora i doctora en Filologia Clàssica. Des dels instituts on ha impartit grec, ha destacat com a impulsora de la renovació pedagògica del grec a la Comunitat Valenciana, coordinant diversos projectes didàctics i llibres de text de grec i de cultura clàssica, sent, a més, pionera en l'aplicació al món antic dels estudis de gènere. Esta tasca docent, pedagògica i investigadora li va valdre l'any 2009 la Medalla al Mèrit en el Treball en la seua modalitat d'or.

Ludere et Discere, per altra part, és una associació de professors de secundària sense ànim de lucre que va crear-se fa més de dos dècades, contribuint a dinamitzar els Festivals de Teatre Grecollatí de Sagunt. La unió dels tallers organitzats per Ludere et Discere i el Festival de Teatre donaren origen al que hui són els Ludi Saguntini. Este premi va ser dedicat pòstumament al profesor Juan Vicente Santaisabel, membre de l'Associació que va destacar per la convicció i tenacitat amb què es va entregar a la renovació de l'ensenyament de les llengües clàssiques.

Finalment, l'actor Jordi Ballester va rebre el Premi Ars Brevis, que reconeix els esforços en pro de la cultura clàssica realitzats per persones o institucions alienes a la docència i a la investigació del món grec i romà. Jordi Ballester, que té ja una ampla carrera de televisió, cine i teatre, és conegut sobre tot per les seues intervencions en sèries de Canal 9, TV3, Antena 3, Tele 5 i TVE o per la seua participació en la pel·lícula Mar Adentro d'Alejandro Amenábar.

Tanmateix, en esta ocasió ha estat premiat pel seu muntatge Odisseu que, sobre textos d'Homer, recrea la travessia d'un immigrant siri que arriba a un camp de refugiats de Lesbos. Amb esta adaptació d'Homer, Ballester ha transformat la musa homèrica -i kavafiana- en una ruta de reconeixement de l'altre i en un esperó per a transformar la dança de l'ego i de l'alter en un immarcesible nos. D'esta manera, l'èpica clàssica queda transformada en un toc d'alerta a les consciències dels que, ací i ara, vivim a l'ombra del mare nostrum perquè, conjuntament, evitem que el nostre mar quede convertit en un nínxol pudent o, pitjor encara, en un sepulcre blanquejat.

La tasca dels tres premiats demostren que l'espai intermig que ocupa el món clàssic en les tensions de la nostra Europa continua estimulant la creativitat, atiant la consciència i obrint el cor.



No hay comentarios:

Publicar un comentario

Escriba su comentario.